Lantmännen Cerealia satsar på en bättre arbetsmiljö för bagare och konditorer

Som första aktör på marknaden genomför Lantmännen Cerealia en stor förändring i mjölsortimentet och samtliga 25-30 kilossäckar görs om till 10-12,5 kilo. Förändringen är ett led i företagets hållbarhetsarbete och har som primärt syfte att minimera skaderisken i det dagliga arbetet för bagare och konditorer. Inga mer tunga lyft! 

För Lantmännen är hållbarhetsfrågor från jord till bord en kärnfråga. Likväl som hållbarhet i den egna verksamheten, handlar det om att ta ansvar för arbetsmiljön hos kunderna. Dagens tunga mjölsäckar innebär era tunga lyft dagligen för alla som hanterar dem. Med lättare mjölsäckar kommer Lantmännens kunder minska antalet tunga lyft, kunna skapa en smidigare lagerhållning, minska svinnet samt förenkla bäst före-hanteringen. 

En viktig åtgärd för alla

Arbetsmiljöverket har länge haft rekommendationen att lyft ej ska vara tyngre än 15 kg, men trots det har branschstandard för mjöl länge varit 25-30 kilo. Som ledande aktör inom mjöl vill Lantmännen Cerealia driva utvecklingen framåt när det kommer till arbetsmiljön. Förändringen är en viktig åtgärd som kommer att få betydelse för både den egna personalen samt de kunder- och slutkunder som hanterar mjöl i sitt dagliga arbete.

Många av våra kunder hanterar era säckar mjöl om dagen vilket innebär många tunga lyft som kan leda till skador. Vi vill ta ansvar för att branschen ska utvecklas och förbättra arbetsmiljön för våra kunder. Resultatet av denna förändring är bredare än så – lagerhantering, grossister och slutkund kommer märka enorma positiva skillnader.

Kristin Marmsjö, Nordic Marketing Director Foodservice & B2B, Lantmännen Cerealia.

Eftersom standard i branschen länge varit mjölsäckar som väger 25-30 kilo, arbetar många av kunderna med invanda recept utifrån dessa vikter. För att underlätta konverteringen har Lantmännen Cerealia tagit fram nya anpassade recept så att hela säcken ska kunna användas på en gång. Genom att kunna använda hela påsar med mjöl till en produktion kan kunderna minimera svinnet samt effektivisera produktionen. 


Förändringen av säckstorlekar har redan börjat träda i kraft men kommer att genomföras löpande under hösten 2017. Kunderna kommer att se förändringen på hela Lantmännen Cerealias säck-sortiment av vete, råg, korn och mjölblandningar under varumärkena Nordmills och Kungsörnen. terna, lanseras i 10 kilossäckar, övriga i 12,5 kilossäckar. 

Vi är väldigt glada över förändringen av de nya förpackningarna. Det kommer främst att underlätta vår hantering vid leverans; det blir lättare för oss att både fylla på vårt lager och att hämta från lager till produktion. Det kommer spara många ryggar och tunga lyft, varje vecka blir det några hundra kilo mjöl som skall lyftas. Lättare säckar underlättar vårt dagliga jobb och eliminerar risken för skador vid tunga lyft. Det är toppen!

Sören Resare, försäljningschef bageri & konditori, MAXI ICA Stormarknad Haninge.

För mer information och intervjumöjligheter vänligen kontakta
Emelie Bontesse, Kommunikationschef Lantmännen Cerealia.
E-post: emelie.bontesse@lantmannen.com